Min dag i mat

just nu när jag är sjuk äter jag alltifrån optimalt, jag äter endast när jag är hungrig, eller om jag känner att jag verkligen måste. och en vanlig matdag för mig just nu ser ut enligt följande

frukost:- (kommer ur sängen för sent så hoppar på lunchen direkt)
lunch:- vanlig mat ½-1 portion
mellanmål: 1 kopp te
middag:-
kvällsmål: 1 kopp te + eventuellt lite smågodis framför en film.

jag tror dock att min matlust kommer komma tillbaka när jag kan sova igen, just nu är det fysiskt jobbigt att äta, och vi ska inte ens prata om hur jobbigt det är att laga mat och städa.

med denna kosthållning och ingen sömn är det klart att min kropps bryts ner, men hur ska jag kunna förhindra det? musklerna hade väl brytits ner även om jag åt bättre mat, kanske inte lika mkt eller?någon som vet?

Ny dag

hej hej idag har jag precis kommit ur duschen efter en powerwalk, det var bland det bästa jag gjort på väldigt länge. Men nu är jag helt slutkörd efter en halvtimmes powerwalk. Det märks så tydligt att min kropp inte är som den ska, jag är sliten jämt.

Men ska börja införa en halvtimmes promenad varje dag nu, minst för att komma igång och få lite endorfiner strömmande i kroppen. Jag orkar inte vara still nå mer, så rastlös, men så trött.

senare idag ska jag till läkaren, hoppas hon kan lösa detta på nå sätt, så jag i alla fall kan få sova, jag behöver verkligen det nu.

i morgon är en viktig dag för mig. och då måste jag verkligen gå upp före åtta. vet inte hur det ska gå till just nu. men vi får se. har lite mkt att göra idag, då jag sakta men säkert börjar komma in i mott gamla liv igen.


segt idag

idag är lätt värsta dagen sen jag blev sjuk, har ingen ork i kroppen, tog mig knappt ur sängen, ligger i soffan med datorn nu. kommer inte ens ta mig iväg till mataffären och handla. affären ligger typ 400 m bort. jag kommer inte orka fram.

inte är jag speciellt bättre i huvudet heller.... helt seg och förstörd... vet inte hur jag ska klara dom sista dagarna om jag inte får vila och sova lite.....

min kropp bryts för övrigt ner väldigt fort. det syns på mig, musklerna försvinner blixtsnabbt, jag vill inte ens veta hur många månader på gymet som gått förlorade på bara två veckor, bara för att kroppen förlorar vilan och därmed återhämtning och uppbyggnad.....någon som har några tips om hur man kan stoppa nedbrytningen av muskler?

sommarmat

Nu när sommaren är här at det självklart svårt att låta bli att äta allt gott, dvs enligt mig grillat, jordgubbar och en kall öl nån gång då och då. vad kan man göra i stället? eller ska man undvika det helt?

problemet med grillat är inte att det är grillat, och oftast inte heller det som ligger på grillen. Problemet med att grilla ut viktsynpunkt är tillbehören och det som äts och dricks till det grillade. och inte nog med det så grillar man kanske varje dag det är fint väder.

jag älsakr grillat och skulle aldrig välja bort det helt, men jag väljer vad jag grillar. då väljer jag gärna lax eller kyckling. men ibland blir det självklart en köttbit. och jag ser inget fel med det. till grillat så brukar jag däremot byta ut (potatis, POMMES, ris, POTATISSAllad, FETA SÅSER och ALKOHOLEN) mot en mättande sallad. så till min köttbit, laxbit eller kycklingfilé äter jag en sallad gjort på tex,

grönsallad
advokado
tomater
rödlök
mango

och sen i stället för en fet sås så väljer jag att göra en yougurtsås med massa vitlök, eller kanske en tzatsiki, och så ser jag till att inte ta för mycket utav såsen då den fortfarande innehåller en hel del fett och kalorier. genast har jag minskat antalet kalorier vesäntligt till om jag skulle ätit potatissallad till.

jordgubbar älskar jag på sommaren och eftersom jag inte går på en kolhydratsfattig diet så äter jag hur mycket jordgubbar jag vill närhelst på dagen. och jag har aldrig någonting till mina jordgubbar som glass, grädde eller socker som jag vet många andra har. om man känner att man måste ha något till jordgubarna så vill jag rekomendera en jordgubbssallad eller vad man ska kalla det som är gudomligt god, innehåller lite socker men det är bättre en en skopa glass....

riv limeskal från en lime, pressa ur saften i en skål
köp färsk basilika riv ner den med limen
ta 1 tsk-1msk råsocker och rör ihop med limen och bailikan
tillsätt jordgubbarna rör runt.

sen kommer vi till det stora problemet, en svalkande öl en varm sommarkväll... hitta istället något att ersätta ölen med, utan alkohol, och utan socker, jag är inte direkt en förestpråkare för ligth produkter men i det här fallet brukar jag köpa ligth alkoholfri cider och se till att den är väl kyld, det svalkar bra och innehåller mkt lite kalorier. och det räcker oftast med ett litet glas med tanke på att det är så sött. vill man ta det ett steg längre så ta vanligt kranvatten och pressa i en lime och riv ner skalet. eller eventuellt kolsyrat vatten med lite lime i.

det är bara några små förändringar man kan göra i sommar om man fortfarande vill kunna njuta av maten i solen.


Tänkte mig sakta men säkert börja blogga igen.

Och pga av sjukdom som vanligt vad gäller mig. kommer bloggen inte direkt handla om min träning och hälsa utan mer om träning och hälsa i allmänhet. Jag har expromenterat mycket med dieter bland annat de senaste fyra åren. Jag påstår inte att jag har koll rent fakta mässigt på allt vad rör hälsa och träning, dock med mina erfarenheter, personlighet och utbildning har jag skaffat mig en åsikt som jag kommer publisera här i bloggen. och läs ni som vill kommentera gärna kom med nya vinklingar och inlägg. men det jag skriver är inte vetenskaplig text utan helt enkelt bara min åsikt.

har ni några förslag på vad jag skulle kunna skriva om, är det något som ni tycker jag bör ta upp? eller uppmärksamma?

uppdatering från mig.

jag orkar inte förklara i detalj men lite små ledtrådar kommer

sjukskriven
stressad
ångest
panik
ätstörning
tvångssymptom
psykolog
insomnia (sömnlöshet)

allt detta är inte kul, hälsosamt eller bra för mitt psyke eller kropp.

jag är alltså stressad som ledde till sjukskrivning som ledde till psykolog som ledde till ätstörning, ångest, pnaik, tvångssymptom som ledde till sömnlöshet, alltså ingen sömn alls, vilket leder till tabletter, vilker leder till en drogad tess, vilket leder till en slö olycklig icke tränande tess vilket leder till sjukt dåligt uppdaterad blogg, vilket leder till dåliga resultat i form av viktförlust i form av muskler och vätska, vilket leder till dåliga matvanor och mattider ca 1000 kcal/dygn äts under 1h mitt på dagen. vilket leder till mer ångest vilket leder till panikångest vilket leder till steess vilket leder till sömnlöshet vilket leder till tabletter....... och så fortsätter det.

These are my days, och helt allvarligt så orkar jag inte orka någonting länge. det är jobbigt att se mina muskler förtvina, och det går så fort, jag ser min inteligens eller hjärnkapacitet eller vad det nu är man ska kalla det för försvinna när jag tar tabletterna.... förrvirrad, disorienterad, koncentrationssvårigheter.

Vad gör jag läkare, psykologer och arbete för att lösa detta.....alla har möjlighet att kominucera, men väljer att inte göra av någon dålig anledning

psykologen sjukskriver och ger avslappningsövningar
läkare skriver ut imigran och sömntabletter
arbete ger mig mer att göra när jag kommer tillbaka, för jag måste ju hinna ikapp med det jag missar nu

och summa av detta. jag är drogad, trött, trött på allt, trött på att leva snart. allt är jobbigt jag blir deprimerad av tabletterna. jag mår dåligt av dom. jag mår dåligt av sjukskrivningen för den bara skjuter på problemet som när jag tar tag i det redan har svämmat över. drogerna fungerar första dagarna, sen måste jag ha något starkare för att klara nästa natt, får se vad dommen på det blir av läkaren på torsdag....... och summan av kardemumman blir Jag mår skit för sömnlösheten gör att jag inte får träna det enda som gör mig glad just nu, tabletterna gör mig deprimerad och dum i huvudet kan användaas ssom samlingsnamn för de andra bieffekterna ev dessa underbara piller. dessa gör att jag inte får dricka alkohol, köra bil eller framföra fordon av olika slag, jag får heller inte enligt instuktioner dricka koeffein eller socker eller andra saker som kan göra mig hypad. så jag är i avgrundens botten rent humörsmässigt just nu och ifrågarsätter allt.
och konstigt nog har tro och religion dykt upp starkt i mitt huvud. kristendommen har diskiuteras med diverse "kunnande" folk och jag har helt klart bestämmt att kristendommen inte är något för mig, och enligt mig så borde det inte vara självklart för er andra som tror att det är det. men det finns ju buddismen, men jag vet ju inget om den. men den tilltalar mig. avguda inte buddha som en gud? det är bra. se upp till honnom han som lyckades skulle jag vilja säga. Karma något helt fantastiskt.... gör gott så får du gott, gör ont och du bestraffas.... det låter vettigt.... kan funka på buddismen.....
jag är inte buddist jag har knappt tittat på religionen. men av de mest kända religionerna idag så är det buddismen som tilltalar mig mest., jag tror jag kanske är religiös. den dagen skulle aldrig komma trode jag.... men jag vet inte än, mkt återstår att se..... jag ska läsa på, smälta informationen och känna efter.... passar den inte som handen i hansken så är inte heller den något för mig. men just nu är jag aldeles för ovetande för att kunna avgöra. så undersöker viader ett tag. 


mer flumminlägg från mig kan väntas. i min nuvariga situation, förhoppningsvis kan jag vara tillbaka snabbare än ni och jag tror.... och förhoppningsvis ger dethär en liten fingervisning om hur jag mår och varflr jag haft paus i bloggandet.... för att veta vad jag gör på dagarna nu om jag orkar så hittar ni det på Tesssmycken.blogg.se

så tills senare får ni ha det så bra....

Tess


Hej bloggen, var ett tag sen. hoppas ni finns kvar mina läsare. då jag har ett viktigt budskap att förmedla.

När jag tittade runt bland bloggar så hamnade jag på en där en flicka beskriver sin ätstörning, nästa blogg samma sak, nästa blogg aldrig läst förrut helt randomslumpad, pratar om att gå ner i vikt och hur hon skulle gå på en smooithediet så hon kan gå ner til 47kg. för att väga 54kg är för mycket. Tjejen var ung, vet inte exakt och hann inte läsa mkt i bloggen innan jag blev så upprörd. Varför ska unga tjejer vara trådsmala, är det ideealet att XS kläderna ska ramla av era kroppar. Har man lyckats då?

Sträva efter en vältränad och sund kroppsbygnad som du och din kropps trivs med. Hur svårt ska det vara.

ber om ursäkt till er jag kankse förolämpat i detta inlägg då det är skrivet i total iska och okontrolerat huvud. inget illa menat åt någon speciell. Bara varör strävar så många åt fel håll. Själv har man försökt ta sig ur eländet. och nästan lyckats.... hur kan unga tjejer vilja sätta sig i en sån situation, eller vara så nära gränsen..det är jävligt lätt att snubbla över gränsen och sen är man plötsligt där, men då i all förnekelse så inser man det inte själv förrän man sitter riktigt i skiten. Jag vet inte hur andra tjejer och killar för den delen upplevt det. Men det är att kräla från skiten upp till en något accepterad nivå. för att stå still vid den magiska gränsen som man inte får korsa, många gånger är det lockande medans andra gånger vill man bara springa rakt ut bort från det, kämpa sig ur, men det är något som håller fast en vid gränsen. det är nått som får mig att stana, vid denna magiska linje. Jag håller mig där jag ska. så länge allt går min väg. Vad händer när jag misslyckas med något faller jag då över på en gång igen.? svaret idag är att jag tror faktiskt jag gör det. För er som inte vet vad mitt uppbrott och inga inlägg beror på så är det att jag är sjukskriven pga stress, svår stress, sömnlöshet, huvudvärk, migrän,ångest, tvångssymptom. har jag glömt nått`? i och med allt detta negativt i mitt liv just nu io med stressen har jag precis i detta skede ställt ena foten mitt på linjen och lyft den andra och dragit fram benet för att sakta sätta ner andra foten på fel sida av den magiska linjen. Här står jag. jag kommer inge längre över. jag kommer heller inte tillbaka förrän jag har insett vad som krävs vilka uppoffringar som skall göras för att jag ska lyckas. Vad som måste förändras, hur jag ska förändra det och när jag ska förändra det, och det viktigaste att jag förändrar det.

jag har tappat ca 5 kg i vikt på 1½ vecka. det är mkt för att vara under så kort tid. stoppar jag det nu är det inte så farligt, går det ett par veckor till är det kanske 15 kg. går det vidare så är det 20 kg. osv. Allt hänger på mig, när jag är villig att inse hur och vad det är jag agerar fel och sedan bättrar dom.

Ska man gå ner i vikt så ska man göra det på ett sund och friskt sätt. inte tillfälligt och tro inte att det är snabbt att enkelt. sånt fungerar inte. det krävs arbete och ändrade vanor för att en sund kropp ska finnas.

vet ostrukturerat, flummigt och ovälskrivet inlägg.. men det är har jag ligger nu.

RSS 2.0